-->

MY FOLLOWER

Pages

Friday, December 17, 2010

solid food pertama untuk baby


errmm..as tgh godek2 tenet ni nak cari resepi solid food tuk darwisyh.28hb ni genaplah darwisyh 6 bulan so mmg dah kena kasi makanan lain selain susu..sebenarnya ramai dah suruh as kasi makan kat darwisyh..tapi as prefer tunggu cukup 6m dulu baru ler nak kasi dia makan.sebab tuh ler dok cari resepi2 yg elok tuk kasi darwisyh makan ni.As jumpa info yang berguna dari forum Ratu Hati..mmg bestt..tq frenz.

-------------


RESEPI UMUR 6 BULAN

guna teknik 3-4 days rules. Mean kenalkan satu2 jenis makanan tu selama 3-4 days to rule out allergy.


Hari 1-3: air kanji nasi
Ambik air nasi yg mendidih tu, bagi minum, bagi dalam 4-5 sudu jer. Ini petua org tua2 nak intro solid kat baby

Hari 4-7 : bubur nasi

Hari 8-11 : bubur nasi + kentang

Hari 12- 15 : bubur nasi + carrot

Hari 16-19: bubur nasi +bayam

Hari 20- 23: bubur nasi + bilis

Hari 24-27: bubur nasi+kentang+ carrot

Hari 28-31: bubur nasi+kentang+carrot+bilis




sebenarnya banyak lagi makanan baby yang kita leh wat sendiri kat umah..cuba check blog ni..banyak resepi yang kita boleh wat --> Dunia Anakku


N3 ttg resepi baby ni leh tgk kat umah sebelah..he..he..



Daisypath Anniversary tickersLilypie First Birthday tickers

3 comments:

daydreamer said...

salam..berblog walking..ada masa jemputla ke blog saya..

daydreamer said...

farley heinz lagi sedap dari milna..teksturnyer pon halus...try yang tu..puri tu lepas dah siap x perlu tambah air..

gadisworld said...

oh yer ker..selalu beli milna n tak pernah try plal farley heinz tuh..nak try lah nanti..tq yer