-->

MY FOLLOWER

Pages

Sunday, July 31, 2011

Fakta menarik tentang negara CHINA

1. Cina menghukum mati orang tiga kali lebih  banyak dibandingkan  semua negara lain di dunia.


Ada  tiga kali lebih banyak orang dihukum  mati di Cina dibandingkan di  negara-negara lain dijadikan satu,  demikian perkiraan minimal yang  terbaru oleh pihak Amnesty  Internasional. Badan ini di tahun 2008  mengkonfirmasi sebanyak 1.718  hukuman mati dari laporan berita dan  catatan publik, tapi banyak lagi  yang tidak dilaporkan. Beberapa analis  mengatakan angkanya mungkin di  atas 6.000. Jumlah sebenarnya  dirahasiakan negara. Eksekusinya banyak  yang dilaksanakan di jalanan di  dalam mobil gerbong yang dijuluki van  maut hasil rancangan Jinguan  Motors. Mereka menyatakan eksekusi dengan  van dan suntikan lebih beradab  dibandingkan ditembak mati, lagipula si  terhukum mati lebih cepat,  lebih secara klinik dan lebih aman. Menurut  mereka digantinya hukuman  tembak dengan suntikan mati menandakan Cina  sekarang “mempromosikan” hak  asasi manusia.

2. Lebih  dari 4.000 bayi di Cina diberi  nama ”Pertandingan Olimpiade” (Olympic  Games) ketika negara itu sedang  bersiap-siap menyelenggarakan Beijing  2008.

Lebih  dari  sekedar satu kebanggaan bagi Cina, Olimpiade Beijing menjadi  bagian  yang begitu penting dari kesadaran nasional hingga lebih dari  4.000  bayi diberi nama menurut perhelatan akbar itu. Sebagian besar dari   4.104 anak yang bernama ”Aoyun”, yang artinya olimpiade, dilahirkan   sekitar tahun 2000 sewaktu Beijing sedang berupaya diterima menjadi tuan   rumah perhelatan olahraga musim panas 2008 itu. Kebanyakan anak yang   diberi nama Aoyun adalah laki-laki.


3.  Setiap tahun di Cina menghabiskan 45  miliar sumpit.

Di  Cina,  setiap tahunnya, diperkirakan 45 miliar pasang chopstik dipakai dan   dibuang sesudahnya. Itu sama dengan 1,7 juta m3 kayu atau 500 ribu pohon setiap tahunnya.

4. 200 juta warga  Cina hidup  dengan kurang dari 1 dollar per hari.
Yang   termasuk ke dalam golongan miskin di Cina adalah warga yang   penghasilannya di bawah 1,25 dollar per hari. Pada tahun 1981 angka   rata-rata warga yang miskin adalah 64% dari total penduduk Cina. Angka   ini turun jadi 10% di tahun 2004, berarti dalam rentang waktu 1981 –   2004 ada 500 juta warga yang berhasil keluar dari kemiskinan.

5.  Lebih  dari 700 juta warga Cina minum air tercemar.
Cina   berkontribusi terhadap 20% jumlah penduduk dunia, namun hanya memiliki   7% dari sumber air dunia. Celakanya lagi, menurut World Bank, 90% air   tanah perkotaan dan 75% sungai dan danau sudah tercemar. Ini berarti 700   juta warga Cina minum air tercemar setiap harinya.

6. Es   krim dan pasta mungkin pertama kali diciptakan di Cina.

Sekitar   tahun 200 sebelum Masehi di Cina sudah diciptakan semacam campuran beku   susu dan beras yang jadi cikal bakal es krim. Juga di sebuah lokasi   penggalian arkeologi di bagian barat Cina, diketemukan semangkuk mie   berusia 4.000 tahun, yang mungungkapkan Cina mungkin lebih dulu   menciptakan pasta daripada Italia.

7. Lebih  dari 50% barang  palsu yang berada di masyarakat Eropa berasal dari  Cina.
Sebanyak   54% barang yang melanggar hak cipta yang beredar di Eropa ternyata   pemasok utamanya adalah Cina. CD/DVD merupakan peringkat pertama barang   tiruan yakni sebanyak 79 juta keping, berarti 44% dari jumlah seluruh   barang tiruan, diikuti oleh rokok (23%) dan pakaian serta pernak-pernik.

8.  Cina  masih belum bebas dari wabah penyakit abad pertengahan Eropa.

Di  tahun  2009 Cina mengakhiri karantina sebuah kota di sebelah barat laut  yang  diserang wabah radang paru-paru (pneumonia). Meledaknya penyakit  yang  sangat menular itu menewaskan 3 penduduk desa di sekitar kota  Ziketan  di propinsi Qing-Hai. Wabah penyakit itu secara sporadis  berjangkit di  Cina, khususnya disebarkan oleh hewan pengerat dan kutu,  serta mudah  menular antar manusia.

9. Menjelang tahun 2025  Cina  akan sudah membangun 10 kota metropolitan seukuran New York.

Skala  dan  langkah urbanisasi Cina akan terus berlanjut dengan kecepatan yang   belum pernah terjadi sebelumnya. Bila kecendrungan seperti sekarang   tetap bertahan, penduduk perkotaan Cina akan membengkak dari 572 juta di   tahun 2005 menjadi 926 juta di tahun 2025 dan bakal mencapai angka 1   miliar di tahun 2030. Jadi dalam jangka waktu 20 tahun penduduk   kota-kota Cina akan bertambah sebanyak 350 juta lebih banyak dari   seluruh penduduk AS hari ini. Menjelang tahun 2025 Cina akan memiliki   219 kota yang berpenghuni diatas 1 juta. Juga akan dibangun 40 miliar m3   lantai ruang di 5 juta bangunan. 50.000 dari bangunan tersebut   merupakan gedung pencakar langit – sama dengan 10 kota sebesar New 
 
info diambil di SINI

Monday, July 25, 2011

lagi video ttg KFC???









as tak tahu ler samaada video ni video lama or baru..ada yang kata video lama ..video dari tahun 2008 n ada juga yang kata video baru..ntahler, as pun tak pasti plak tahunnya..tapi apa yang pasti ianya dilakukan oleh pelaku seperti berikut...apa yang as nak, korang tgk dan nilailah sendrii..n kalau betul ianya datang dari KFC..plzz lahhh tolong berubah!!

Sunday, July 24, 2011

Nasi Goreng Pandan


Bahan-bahan

Beras utk 4 orang makan(agak2 jer yg ni)
Sedikit hirisan daging, ikan masin, dan ayam
2 ulas Bawang kecil
1 batang cili (dihirs sebagai hiasan)
Serbuk Perasa
Swedikit hirisan pandan
Pewarna Hijau

Cara-cara
1. Masak nasi seperti biasa, dan apabila nasi mendidik masukkan sedikit pencelup hijau dan masukkan sedikit hirisan daun pandan  dan kemudian kacau hingga rata dan biarkan ia masak.Selepas masak, biarkan ia sejuk seketika.

2. Goreng bawang kecil sehingga garing dan kemudian asingkan
3. Dengan menggunakan kuali yang sama, masukkan sedikit planta @ minyak sapi dan kemudian masukkan hirisan daging dan ayam.
4. Apabila daging sudah masak, masukkan pula beberapa cubit ikan masin
5. Masukkan pula nasi yang telah disediakan tadi dan kacau hingga sebati dan masukkan serbuk perasa untuk penambah perisa..dan siapp
6. Anda boleh hidangkannya bersama telur dadar dan hirisan tomato, timun dan sedikit cili.

Wednesday, July 13, 2011

Bagaimana nak wuduk andai tiada sumber air?

video

oh yer...ni as nak kasi sedikit info buat semua..mana tahu ada diantara kita masuk hutan ker, travel mana2 ker pastu bila nak solat, takder air..jgn risau..kita masih boleh berwuduk untuk solat..so just tgk video ni..terima kasih bebanyak pada Ustaz Nidzo dari UUM..

Tuesday, July 12, 2011

12 gambar menakjubkan permukaan bumi

Sejumlah foto yang dirilis oleh NASA terkait Hari Bumi 22 April lalu memperlihatkan sisi lain keindahan planet bumi ketika dilihat dari luar angkasa. Sebagian besar foto-foto ini diambil dengan teknologi Advanced Spaceborne Thermal Emission and Reflection Radiometer (ASTER) yang dipasang di satelit Terra milik NASA.


1.Gletser Susitna di Alaska






Foto gletser Susitna di Alaska diambil dari satelit Terra milik NASA pada 27 Agustus 2009. Foto: NASA and U.S./ Japan ASTER Science


2.Pulau Eleuthera di perairan Bahama




Pulau Eleuthera di perairan Bahama difoto dari Stasiun Luar Angkasa Internasional pada 2002. Foto: nasa.gov

Kepala gadis tersepit pada pintu bas


GADIS malang ini terpaksa menahan sakit apabila kepalanya tersepit di pintu sebuah bas.


ANHUI - Seorang gadis mengalami nasib malang apabila kepalanya tersepit pada pintu bas ketika mahu turun di satu perhentian bas di bandar Maanshan, wilayah Anhui, China. Kejadian itu berlaku apabila pemandu bas berkenaan tidak sabar dan terus menutup pintu bas. Ini menyebabkan kepala gadis itu tersepit dan terpaksa menahan sakit sehingga ke satu perhentian bas seterusnya kerana pemandu bas tidak menyedarinya. Mujurlah beberapa penumpang yang lain menyedari keadaan itu menjerit ke arah pemandu bas supaya memberhentikan bas dan membuka pintunya.

Sebaik sahaja berjaya melepaskan kepalanya, gadis yang kelihatan malu itu segera turun dari bas. Selepas mengurut-urut lehernya buat seketika, dia terus berjalan laju tanpa membuat sebarang aduan.

16 pound baby??

Big birth announcement: couple welcomes a

16-pound baby boy

 

This bundle of joy must be bringing an extra helping of happiness: a couple in Texas are the proud parents of 16-pound, 1-ounce, 2-foot-long JaMichael Brown.At 9:05 Friday morning, Janet Johnson and Michael Brown welcomed their son at Longview's Good Shepherd Medical Center. JaMichael, who was quickly nicknamed "the Moose," is the largest child ever born in the hospital—and possibly the state.
So exactly how big is a 16-pound baby? Let's put it this way: The average newborn is about seven-and-a-half pounds. The Brown baby's weight is just about equivalent to that of a six-month-old.

In a video for the "Today" show, JaMichael's parents said they had been told by doctors to expect a big baby, maybe 12 or 13 pounds, before the scheduled Cesarean birth. The 39-year-old mother suffered from gestational diabestes, which can result in or indicate bigger birth weights. Exactly how much bigger was the huge surprise.
 kus semangattt...

As large as JaMichael is, there have been heftier newborns. The heaviest baby, according to the Guinness Book of World Records, was born in Ohio in 1879 and weighed 23 pounds, 12 ounces.
More recently, a newborn nicknamed "giant baby" (born 2005 in Brazil) weighed in at 17 pounds. (The baby was delivered by C-section to the 38-year-old mother, who was also diabetic.)

But a bruiser of a baby born in Indonesia in 2009 tipped the scales at 19.2 pounds—setting a record for the country and capturing global attention on the Web. We sure hope the record stands for a long time.

sumber : SINI
nota kaki : besarnyaa..fuhhh..puas berdukung nanti..per2 pun ..rezekiii semua ni..

kad kahwin unik Farah AF2

Kad Kahwin Farah AF2 & Johan bentuk kipas tangan

 

sumber : SINI




Selepas Tomok, Mizz Nina & Noh Hujan melangsungka perkahwinan, kini giliran penyanyi Farah Diana, 26 atau lebih dikenali sebagai Farah AF2 menamatkan zaman singlenya bersama bakal suami, Johan bin Johari

Kalau kad kahwin zed zaid bertemakan facebook, Mizz Nina & Noh Hujan ala-ala jepun gitu. Farah Af2 pula berbentuk kipas tangan. sangat unik juga rekaanya.


Majlis perkahwinan Farah AF2 akan berlangsung di Pusat Maritim Putrajaya pada 16 Julai 2011. Menurut sumber yang dipercayai, perkahwinan Farah Af2 bertemakan persandingan taman ini menelan kos perbelanjaan sekitar RM 200.000



patut buang negara jer..

pelajar umt hina lagu kebangsaan..




Mungkin betul apa yang dikatakan oleh pepatah lama, "terlajak perahu boleh diundur, terlajak letak status FB yang bukan2 buruk padahnya". Itulah yang terjadi apabila seorang pelajar meletakkan status yang menghina banyak pihak dalam statusnya.

Kat bawah ni adalah print skrin mengenai statusnya, pihak UMT sudah melaporkan perkara tersebut kepada pihak Polis dan menyerahkan kepada Polis untuk membuat siasatan. Adeiiii tengah best2 belajar, takut2 kena tindakan tegas dari pihak U nanti...




sumber-itsmesaiful.blogspot.

saman..jgn tak saman..

Batal kahwin: Juruteknik fail saman malu

NIK MUSTAFA menunjukkan kad kahwin selepas mendaftar saman malu terhadap bekas tunang di Pejabat Pendaftar Mahkamah Tinggi Kota Bharu, semalam.


Tuntut ganti rugi RM320,000 daripada bekas tunang

KOTA BHARU: Seorang juruteknik memfailkan saman ganti rugi dan malu berjumlah kira-kira RM320,000 terhadap bekas tunangnya kerana membatalkan perkahwinan mereka pada saat akhir iaitu seminggu sebelum tarikh berkenaan, tanpa alasan munasabah.


Nik Mustafa Nik Daud, 30, yang juga plaintif hadir bersama peguam Mohd Ridzuan Muhamad untuk memfailkan saman berkenaan di Pejabat Pendaftar Mahkamah di sini, pagi semalam.
Dalam saman berkenaan, bekas tunangnya, Azlina Mohamed, 27, dari Tanah Merah dinamakan sebagai defendan.Berdasarkan penyata tuntutan, Nik Mustafa yang bekerja di Kuala Lumpur, mendakwa

Monday, July 11, 2011

sesi berkenalan dengan hencik PACAT!!

ha..ha..sehingga ari ni masih terasa lagi kesan hisapan darah dari hencik pacat ni..hadoii ler..seingat as, last kena pacat 5 tahun lepas rasanya..pastu dah lama dah tak kena pacat, n ari khamis lepas kami bersua kembali..lebey kurang mcm sesi jejak kasih aaa..he..he..

khamis lepas, office as ada wat xtviti " menyulusuri denai sintok"..alah.,bahasa pendeknya Jungle Tracking lerr..kalau dulu masa as masuk hutan x der teruk sangat n tak mencabar pun..tapi kali ni perghhh mmg mencabar jiwa dan raga ni..mmg susah sangat xpdc kali ni..jalan pun lincin, curam, pastu tingggiii sesangatt..sekali tgk tuh mcm tak leh wat jer..tapi alhamdulilah kami semua boleh wat..tapi satu benda jer yg as gerammm sesangat.per lagi, pacat ler..boleh dikatakan setiap kali check point, mmg setiap kali tu kami semua check pacat..he..he..mmg ada punyerr..as pun x terkecuali..mmg berdarah kaki ni..n nasib baik ler naik kat kaki jer n tak naik p tempat lain..ha..ha..kesan pacat ni sehingga ari ni terasa lagi..habis ler kaki as..silap hari bulan leh tinggal paruttt..eeee...tapi takper, sekali sekala kannn..lagipun bukan selalu leh masuk hutan ni n berkenalan ngan hencik pacat..pendek kata, hencik pacat ni mmg kenyangg ler ari tuh hisap darah kami semua..sure kenyang seminggu..he..he..

 'drakula' hutan..

Wednesday, July 06, 2011

hari minggu yang mengujakan

wahhh..hari minggu ni mmg hari minggu yang bestt..per taknya, dahler dapat g nengok transformer pastu dapat lak makan hasil dusun..yeeehaaaa..besttt sesangattt..ari jumaat lepas as pun per lagi berkobar2 masak pastu iron baju ..nak kuar dating ler katakan ngan hencik somi..he..he..takder special sangat pun masak, just masak kari ayam,wat salad n sambal belacan jer...tapi tuh pun masyukkk

 kari ayam ..the making

 dah siappp

Sunday, July 03, 2011

Rumah separuh?

wah..orang putih ni kan..kalau duit dah banyak tu memacam ler diaorang nak wat..ada yang buat rumah dalam kapal terbang ler, ada yang buat rumah 100% glass ler, rumah ais ler n memacam ler..ni plak ada lagi satu rumah yang mmg besar n mewah dekat East Hampton,New York.Rumah ni kalau kita tgk dari depan tu nampak biasa jer, tapi kalau ler umah ni leh bangun mcm transformer tuh perghhh, besar gedabak umah ni..mmg umah mewah, tapi yang lain dari yang lain tu bila sebahagian umah ni adalah di bawah tanah..isyh, mmg hebat tul ler..




mmg cantik tul bila nengok interior design dia kan..isyh, kalau ler dia kasi umah ni kat as..perghhhh

korang leh klik kat SINI tuk tengok lagi design rumah ni,sementara as nak berangan ada umah mcm ni jap..layazzz...

Saturday, July 02, 2011

1st birthday awisyh..

sempena birthday awisyh 28hb tu as, hencik somi, as ngan mak as decide nak wat kenduri sikit..tapi yg kelakarnya plan tu kejap On kejap Off..isyh, n last minute baruler On balik..oleh kerana 29hb tuh Negeri Kedah cuti sempena Israk Mikraj, so kami buat hari tuh jer..n hari selasa tuh baruler sibuk nak beli itu n beli ini..kiranya ni perancangan last minute ler..he..he..hari tuh juga ler kami g tempah last minute punye kek..tempah kek Ben10, tapi oleh kerana kek tu siap lewat, dah bertukar jadi kek miney mouse ler plak..he..he..layannnzzz jer lahhh kannn...tq juger ler pada kak as yang banyak membantu ari tu..toceyyyy :)

majlis start kul 3.30pm n pada kul 1.30 tuh sampai kul 2pm hujan turun dgn lebattt sekali..as ni risau sesangat dah..bukannya per,risau tul kalau x der orang yang datang..mcm2 difikiran  as waktu tuh..n alhamdulilah,dlm kul 2.30pm jer orang dah ramai datang..masa tuh as lega sesangatt n syukur..alhamdulilah sesangat, majlis berjalan dengan lancar sekali..

 selamat hari lahir sayang...
 awisyh,sampai x nak lepas pisau kek tuh.he..he..