-->

MY FOLLOWER

Pages

Thursday, July 30, 2009

bosan gilerr...

isyh..sejak uum tutup nih..as mmg bosan giler..bosan serba serbi nih..bila student cuti jer, mmg susah nak wat per2 pun..n mood as ari nih mmg campur baur..rasa mcm nak marahhh jer..tapi as nih susah sikit nak marah orang, so marah tuh as pendam jer dlm hati..so apa lagii lagi membuak2 ler..isyh, as pun tak tahu ler kenapa,ari nih mood as mmg tak elok..hu..hu..nak kata pembawakan budak, isyh..tak tahu ler, tak kan kot..tapi ntahler rasa mcm pelikk jer ari nih..dahler hubby as kena g Masai,Johor ari nih..isnin nih baru dia balik..adehler..as harap sangat, as tak terbawa2 sangat emosi as nih..tanak ikut sangatt..isyh..aduhaii..
skrg nih alhamdulilah, as dah takder mabuk2 teruk sangat..kenkadang jer as muntah pun..tapi as perasan satu perkara..as cepat sangat terasa hati n nak majuk.kalau boleh, as tanak wat mcm tuh..sian kat hubby kita kan..penat2 kerja, balik2 umah wife wat perangai plak..insyaallah as cuba nak ubah sikit perangai as nih..hu..hu..as skrg nih dah masuk 6 minggu dah pun,kejapp jer kan masa berlalu..dah nak masuk 2 bulan dah pun..insyaallah tunggu 2 bulan nanti baru as nak g wat buku 'pink' tuh..takper kot kannn..as tanak buka buku lewat2, coz kita tak tahu kesihatan baby n diri kita tuh..so better buka awal..at least, kita tahu progress baby kita kan.ramai orang tanya as, nanti nak g hospital mana..errmmm.. as pun tak fikir pun lagi bab nih..tapi as tanak hospital JItra..sbb hospital nih dah banyak 'sejarah' dah nih..eee..tanak as..rasanya Hosp. Kangar kot..sbb hubby as n family dia kerap g hosp sana..so as rasa, maybe as pun sana kot..tapi, awal lagi nak citer bab hospital nih..yg penting buka buku dulu, baru leh citer benda lain2 kan..he..he..

Tuesday, July 28, 2009

TUTUP!!

aduhaiii..dasyat juga penangan H1N1 ini yer kat negara kita skrg nih..n untuk makluman korang semua..UUM kini ditutup selama seminggu bermula hari Isnin lepas...isyh..isyh..best tul student2 nih kan..tapi kami nihh..totapppp kena kerja gak.
=========

PERHATIAN!!
SEMUA KULIAH DAN PERKHIDMATAN DI UUM AKAN DITUTUP MULAI 27 JULY 2009 DAN AKAN BEROPERASI SEMULA PADA 2 AUGUST 2009 BERIKUTAN WABAK H1N1
HARAP MAKLUM!!

Monday, July 27, 2009

Nasi Carrot


Nasi_carrot

Bahan-bahan ( 6~8 orang )

  • Bahan A - dikisar
  • 10 biji cili hijau
  • 1 sd besar lada putih
  • 1 sd besar jintan manis
  • 5 ulas bawang putih
  • Bahan utk menumis:
  • Buah pelaga, Bunga lawang
  • Bunga cengkih, Kulit kayu manis
  • 4 cawan beras (cuci & toskan)
  • 600 gm carrot (di parut)
  • ½ ekor ayam (potong kecil)
  • 300 gm tomato (potong dadu & campurkan gula batu sedikit)
  • 3 biji bawang besar (di hiris)
  • 4 sd besar minyak sapi
  • 3 cawan air rebusan ayam
  • 1 cawan santan
  • garam
  • daun pandan

Sunday, July 26, 2009

layanzzz juga..


oh yer..ptg marin lepas masa rileks2 as lepak jer depan tv..tapi oleh kerana takder citer yg menarik as buka chnl 553 tgk National Geographic plak..tajuk ari tuh mcm menarik..so as layanz jer lah..sebenarnya as mmg suka tul ngan NG nih..tapi as suka tengok certain2 tajuk jer lah..tak semua.so smlm as layan mcm mana collisseum dibina..tahu ker collisseum tuh apa? alah..tentu korang tahu kan..kalau tak tahu gak..korang godek2 jer Yahoo or Google..he..he..



Mmg menarik citer dia..antara faktaNumbered List yg as sempat tangkap masuk dlm otak as ialah..





  • Ianya pada asal adalah merupakan kawasan tasik buatan yang telah dibina oleh pemerintah terdahulu, iaitu Nero..akan tetapi selepas berlaku kacau bilau dan juga selepas Nero telah membunuh diri..tasik itu telah digunakan.


  • Tasik itu telah dikeringkan untuk dijadikan tapak binaan bangunan.ketika inilah, ilmu kejuruteraan Rom telah digunakan..


  • Ianya telah menggunakan debu dari gunung berapi utk dicampur dengan bahan lain dan ianya menghasilkan bahan seperti 'simen'.


  • Mengambil masa selama 6 tahun untuk berulang alik mengambil bahan mentah dari tempat yang lain.


  • Telah mula2 menghasilkan 'bata'


  • dibuka setelah bertahun2 lamanya..dan ianya dibuka olehTitus, anak kepada maharaja ketika itu setelah dia mangkat.


  • Bermulalah era 'gladiator'


itu jer yang as leh citer pun..banyak lagi sebenarnya info yang ada,,tapi korang cari sendiri lah yer..he..he..

so cuteee

video

as ada dpt emel video nih dari kawan as..so cute sesangat..pandai diaorang wat kan..kalau kita tgk ngan detail mmg akan nampak beza sikit imej kepala ngan body baby tuh..semua tuh just effect computer jer..tapi mmg sooo cutee sesangattt kan..as tgk video nih sampai dua tiga kali..rasa gerammm sangattt..cuteeee jer kann..

Saturday, July 25, 2009

cerita dari aussie...








alahaiii..sepatutnya citer nih dah citer lama dah..tapi asyik luper jer nak citer..n lagiiipunnn..bukannya as yg g pun..so nak citer per sangat kan..kongsi citer orang jer lah..he..he..ari tuh kan hubby as g australia, so as cilok gambar dia ler n citer ngan korang semua kat sini..bukannya per, jeles tahap cipan dah nih..mana aci dia tak bawa kita kan..dia g sorang dia jer..dia ckp ngan as, dia dah bawa g bali..okeh ler tuh..mana aci kan..bali still negara asia, still nampak mcm org mesia lagi kat sana..aussie lain ler...he..he...gurau jer bang..alah, lagipun dia bukannya g sajer2..dia kerja..so lepaskan jer lah dia g..he..he..





as tgh maskot koala nih..tingat lak ngan coco crunch..he.he..










so citer2 kat sini, so sorryy lah yer..jgn harapkan as dpt citer detail citer sana..coz as bukannya tahu per2 pun..just kongsi pic ngan korang semua jer..mana tahu korang ada rezeki g sana kan..lagipun kalau tak salah air asia ada wat promosi kan sekarang..rm200 kalau tak salah..cuba checkk...tunggu per lagi kan..jom cuti2..he..he..







p/s - tak leh upload bebanyak ler..lembab gilos tenet nih..ker blogspot nih? lembabbb sesangatt..

Friday, July 24, 2009

sembang-sembang

salam...aloooha..errm..tadi tgh godek2 tenet n youtube as terjumpa clip yg nih..mmg menarik dan as nak kongsi ngan korang semua..mmg indah kan ciptaan ALLAH..semua yang terjadi ada sebabnya kan..errm..hari nih dah 3 hari hubby outstation.rasa sunyi betul dia tak der kat umah.tak tahu nak mengada2 kat sapa..he..he..dia ada call semalam tanya mcm ner keadaan as..n pagi tadi pun dia ada call..amboii bila lepas dia call jer terus rasa mcm bunga matahari..segar jer..he..he..bukannya per, waktu2 skrg nih dia just call or sms pun jadi ler..tanda dia ambil berat n ingat kita kan..kita nih bukannya nak apa sangat,just perhatian dari suami kita jer..so pada lelaki2 di luar sana tolonglah ambil berat ngan wife anda yer..he..he..banyak orang tanya as..takder mengidam per2 ker..isyh. jap g as bgtau nanti susah plak nak cari kot..nak tahu ker as mengidam per? meh nak bgtau..as mengidam nak kereta honda civic special edition, ipod, satu almari baju, 200 pasang kasut n baucer membeli belah rm10,000..he..he..boleh gitu??? itulahhh as tanak bgtau..korang tanya gak..he..he..itu bukan mengidam namanya..itu namanya mengada2..he..he..gurau jer..so far skrg nih as takder rasa nak makan per2 pun lagi..rasa biasa jer..maybe masih awal lagi kot kandungan as..so just rilekss jer lahh..

Thursday, July 23, 2009

Tip-tip Penting Untuk Kurangkan Loya dan Muntah Semasa Hamil

“Morning sickness” atau muntah-muntah ialah masalah yang biasa berlaku dikalangan wanita hamil. Ia boleh berlaku bila bila masa. Kebanyakkan bermula seawal 6 minggu pertama dan berakhir pada lewat 16 minggu. Walaubagaimanpun, terdapat segelintir dari wanita yang hamil mengalami masalah ini sehingga ke peringkat akhir kandungan.Punca yang tepat terhadap masalah ini belum diketahui secara jelas, tapi kemungkinan besar ia terjadi disebabkan oleh kehadiran hormon-hormon dirembeskan dalam kuantiti yang banyak diawal kehamilan.
Morning sickness bukan sahaja boleh menganggu kehidupan harian wanita yang mengandung, tetapi ia juga boleh memberikan bahaya kepada ibu dan anak yang didalam kandungan.
Morning sickness yang teruk boleh menyebabkan wanita kehilangan bendalir tubuh yang banyak, dan kehilangan zat galian akan memberikan kesan kepada bayi sekiranya ia berlaku dalam jangka masa yang lama . Bayi mungkin akan mengalami kekurangan berat badan, tidak membesar secara normal kerana kekurangan zat-zat penting yang diperlukan untuk tumbesaran bayi.

Jadi, sekiranya anda mengalami masalah muntah muntah secara berlebihan, anda harus berjumpa dengan doktor dengan segera.
Tip-tip Untuk Kurangkan SimptomKepada wanita yang mengalami muntah-muntah ringan dan sederhana anda boleh mencuba untuk amalkan tip-tip ini

1.Minum 10 gelas air sehari untuk mengantikan bendalir badan yang hilang dan juga mengelakkan sembelit
2.Jauhkan dari bau-bau yang tidak menyenangkan yang boleh menyebabkan anda muntah. Beritahu suami dan saudara dan rakan-rakan di tempat kerja tentang bau-bauan tersebut.
Hindarkan diri dari wangian
3.Sekiranya anda rasa loya, asam boleh mengurangkan rasa loya.
Legakan perut dengan memakan makanan berhalia. Hidu lemon lemon atau minum jusnya
4.Sekiranya masih mempunyai anak yang kecil, pastikan diaper anak dikendalikan oleh suami atau pembantu rumah.
5.Sekiranya memerlukan perjalanan jauh melalui udara, tundakan tarikhnya. Anda tentu tidak mahu merasa loya disebabkan oleh perjalanan yang bumpy atau bau dari makanan, ataupun dari wangi dari penumpang sebelah

10 Mitos dan Fakta Infertiliti

Mitos 1: Infertiliti adalah masalah kaum wanita
Fakta Sebenar: Tidak betul. Yang sebenarnya, lelaki memberikan peranan yang besar terhadap ketidaksuburan. Kajian menunjukkan 40% dari masalah ketidaksuburan adalah berpunca dari kaum lelaki dan 50% lagi adalah wanita. 10% nya lagi tidak diketahui punca dan sebab
Mitos 2: Menjadi hamil adalah sesuatu yang mudah
Fakta Sebenar: Tidak begitu betul, Dikatakan 1 dalam 6 orang akan mengalami masalah sukar hamil pada satu titik masa dalam kehidupan mereka. Kajian juga mendapati dari kalangan mereka yang gagal hamil, cuma 50% sahaja yang cuba mendapatkan rawatan dari doktor jadi statistik sebenar mungkin lebih besar.
Mitos 3: Sekiranya anda mengambil anak angkat, anda akan mudah hamil.
Fakta Sebenar: Ini juga tidak betul. Mungkin anda kerap mendengar cerita tentang pasangan mengalami masalah infertiliti menjadi hamil sebaik sahaja mereka mangambil anak angkat, tapi ini disangkal oleh kajian yang menunjukkan tiada peningkatan kadar kehamilan berbanding dengan mereka yang tidak mengambil anak angkat. Ia terjadi kerana anda lebih mendengar berita gembira dari mereka yang mengambil anak angkat dan hamil dari yang sebaliknya.
Mitos 4: Mungkin anda dan pasangan anda tidak melakukannya dengan cara yang tidak betul.
Fakta Sebenar: Infertilti adalah masalah perubatan dan bukan masalah hubungan kelamin.
Mitos 5: Ia mengambil masa untuk hamil jadi tunggu sahaja.
Fakta Sebenar: Pasangan haruslah cuba mendapatkan rawatan selepas setahun mencuba kerana 80% dikalangan mereka yang ingin hamil akan berjaya selepas setahun berkahwin. Selepas 2 tahun, 90% akan menjadi hamil memberikan angka 10% terhadap mereka yang bermasalah. Sekiranya anda mempunyai masalah senggugut yang teruk atau haid yang tidak teratur, jangan tunggu sehingga setahun kerana jelas anda mengalami masalah peranakan yang mungkin menjadi punca ketidaksuburan anda.
Mitos 6: Membuat hubungan seks setiap hari meninggikan peluang hamil.
Fakta Sebenar: Salah lagi. Sperma yang sihat akan kekal hidup didalam rahim paling lama 5 hari dan telur pula cuma berupaya hidup kurang dari satu hari. Tempoh subur anda sebenarnya adalah kurang dari 7 hari sebulan. Sekiranya anda membuat hubungan seks di luar tempoh subur, peluang hamil adalah sangat kurang walaupun anda berhubungan setiap hari. Walaubagaimanapun sekiranya anda tidak kisah untuk bersama setiap hari teruskan sahaja kerana ia tidak akan mengurangkan kualiti sperma anda.
Mitos 7 : Infertiliti tidak berlaku kepada mereka yang pernah berjaya hamil dan melahirkan.
Fakta Sebenar: Ini juga tidak betul. Kajian menunjukkan ramai wanita yang gagal hamil kali kedua walaupun pernah melahirkan anak sebelumnya. Ia tidak kelihatan sebagai masalah yang kerap terjadi kerana tidak ramai yang tampil untuk mendapatkan rawatan berbanding dengan mereka yang sukar hamil kali pertama.
Mitos 8: Infertili tidak menjadi masalah sehinggalah melewati usia lewat 30’an
Fakta Sebenar: Sebenarnya kadar kesuburan menjunam dengan banyaknya selepas usia 30 tahun dengan kadar maksima pada usia 35. Terdapat kenaikan 22% pada usia 35% iaitu 2 kali ganda dari populasi yang biasa. Ini terjadi kerana kualiti telur menjadi kurang bermutu apabila usia mencecah 30 tahun.


Mitos 9: Ubat batuk boleh menolong meningkatkan kesuburan.
Fakta Sebenar: Ubat batuk telah lama digunakan untuk masalah infertiliti kerana ia dikatakan berupaya membaik pulih kualiti mukus serviks tetapi kajian telah mendapati tiada peningkatan kadar kehamilan apabila dibandingkan dengan mereka yang tidak mengambil ubat batuk.
Mitos 10: Suami saya mungkin akan tinggalkan saya sekiranya saya gagal hamil.
Fakta Sebenar: Sukar mendapat anak mungkin boleh menjadi punca masalah rumah tangga tapi ramai pasangan yang berupaya mengatasi krisis tersebut dan hidup bahagia walaupun dengan ketiadaan anak.
p/s - kredit tuk alamhamil.com

cuti lagi ari nih



alangkah indahnya dunia kalau asyik cuti jer mcm nih..he..he..dah ler cuti pun tinggal seciput jer..pastu asyik nak cuti jer..he..he..bukannya per, mmg dari marin lagi ingat nak cuti..rasa lemah sangat badan nih..letih ler..pagi tadi pun ada muntah gak, tapi alhamdulilah takderlah teruk mcm marin..still under control lagi..he..he..




isyh, as duk kat umah nih pun still tingat kerja2 kat opis tuh..as rasa mmg banyakkk sangat ler kerja yang menanti tuh..dah baper ari as tak wat..adehlerrr..seksa tul ler nak ngabiskannya nanti..saborrr jer lah kan.




ari nih walaupun cuti, rasa bosan sangat..mcm nak g kerja jer..tapi badan nih rasa kurenggg lagi..rasa tak larat jer..mcm nak tido jer..tapi tak leh nak manjakan diri sangat.nanti badan akan jadi lagi lemah.hubby plak tak der kat sini, lagi ler sunyi dia takder.kalau tak,dengar gak sore dia berleter itu ini..he..he..as ngan dia, dia lagi kuat berleter tau dari as..tapi berleter dia pun ada sebab, kalau tak lagi ler terbabas kita nih kan..iyer ler,rasa mcm bujang lagi tapi dah ada peranan yang lain..so kena ler ubah sikap diri tuh..kena take time gak ler..he..he..kandungan as skrg nih dah masuk 5 minggu dah..mcm tak sabar2 jer nak tunggu dia besar n besar..n besar..he..he..mmg rezeki dari ALLAH kan..mcm tak caya pun ada as dah nak jadi mak..sebelum nih countdown nak jadi isteri orang..skrg nih dah nak jadi mak orang ler plak..either boy or girl as tak kisah..yg penting baby sihat dan sempurna tubuh badan ..insyaallah..


Wednesday, July 22, 2009

waaa....morning sickness melanda


aduhaiii..tulun..tulun..ntah kenapa ntah sejak semalam lagi rasa mcm tak berapa nak serasi jer badan nih..cepat tul as terasa hati n berkecil hati even atas perkara2 yang kecik sesangat..bak kata orang sentimental gitu..he..he..semalam tengah2 malam tuh as tetiba jer sesak nafas..tak leh nafas langsung..rasa sakit sangat dada.n this morning jer terus kena morning sickness..terus tak g office..hu..hu..apa ler nak jadi nih. teruk gak muntah tadi, sakit tul satu badan nih,rasa tak selesa sangat..saborr jer lah.pastu hubby lak kena g outstation ler plak 5 hari..lagiler terasa.tapi nak wat mcm ner kan, dah kerja dia..tapi ari nih mmg rasa teruk tul ler..rasa tak sihatt sesangattt..rasa letih satu badan. pastu hubby call akak dia minta tolong hantar g klinik..macehh kak yon tolong hantar g klinik..doc ckp badan as lemah sikit n dia suh jgn stress n jgn wat kerja berat2..stress ker?? errmmmm...ntah ler..no comment..he..he..so tolong doakan kesihatan as yer...hope as tak letih2 dah..

tu dia..ubat hasil muntah tadi..he..he..

Tuesday, July 21, 2009

sajer sajer




amacam ada pasan per2 tak ngan blog nih..he..he..sebenarnya as nak ubah template nih..nak kasi cute miutt sikit..tapi memandangkan nak kena ubah balik semua sekali so dengan perasaaan kemalasan yang melampau,as malas nak ubah template dia..so just ubah sikit2 jer apa yg nak..he..he..malas tul ler skrg nih nak ubah2 ler..bukannya per..bila dah ubah template nak kena add semua gadjet dia..arrgggg tak kuasa eden..he..he..so terimalah perubahan yg nan adooo itu..he..he..






hari nih as kena kerja malam so mmg ada ler masa nak godek2 blog nih..ciann dia kan..kalau biar mcm tuh jer..isyh asgmnt pun lum siap lagi nih sibuk nak godek blog..he..he..errm sejak mengandung nih kan so far as tak berapa rasa perubahan per2 sangat lagi..alhamdulilah setakat nih as takder morning sickness lagi..takder muntah2 pun..hope as mcm tuh sampai due nanti..insyaallah..doakan lah yer..tapi kannnn apa yg as perasan sejak pregnant nih, rasa mengada2 tuh terlebeyyy sikit..he..he..rasa nak sangat hubby tuh duk ngan kita n cepat tul as terasa or kecik hati kan..
sebenarnya as nak upload gambar n citer2 hubby as dari aussie tempoh ari..tapi luferr ler plak bawa kabel tepon as nih..asehh..sorry lah yer..he..he..bukannya per, sajer jer nak tunjuk apa hubby as beli dari sana..he..he.dia belikan as sehelai T-Shirt dari Warner Bros n dari Levis n keychain..oh yer tak luper gak teddy bear dari sea world..he..he..macihh bang..cayanggg abang..amboii sayang terus ..he..he..bulan nih hubby as mmg bz tahap gaban punyer..sok dia nak kena g outstation g kl n selangor ler plak..adehlerrr..asyik kena tinggal jer as nih..ciann ngan as tau..he..he..tapi takper, dia g sebab kerja kan..so kita doakanlah dia wat yg terbaik tuk kerja dia tuk mencari rezeki tuk kami gak...kenkadang as sian sangat ngan dia..g kerja awal, tapi balik lewat..balik pun still ada org contact lagi pasal kerja..aduhaiiii..penatt jer nengok tau..saborr jer lah bang, kita kerja ngan orang..so just do your bestt..sayang n baby tetap doakan kejayaan abang..
ps- tulun jgn muntah ngan gambar kami yer..he..he..

Sunday, July 19, 2009

Nasi Tomato

Nasi tomato

Nasi-tomato



Bahan-bahan ( 4 orang )

  • 2 cawan beras basmati
  • 2 biji tomato-potong dadu
  • 2 cawan air
  • 1/2 cawan susu
  • 3 sudu besar sos tomato
  • 1 helai daun pandan
  • sedikit garam
  • ## Bahan tumis ##
  • 2 sudu mentega/ minyak sapi
  • 2cm kulit kayu manis
  • 1 kuntum bunga lawang
  • 1 biji buah pelaga
  • 2 ulas bawang putih-hiris
  • 1/4 bawang besar dihiris
  • ## Hiasan ##
  • Bawang goreng

Nasi Minyak Hujan Panas

 

 

 

Bahan-bahan ( 5 orang )

  • 4 cawan beras basmati
  • 5 cawan air
  • 2 kiub ayam
  • 2 helai daun pandan
  • pewarna merah, kuning dan hijau
  • [bahan tumis]
  • 1/2 inci halia
  • 2 ulas bawang putih
  • 1/2 biji bawang besar
  • 2 sudu besar minyak masak
  • 1 sudu besar minyak sapi
  • 1 batang kulit kayu manis
  • 2 kuntum bunga lawang
  • 3 kuntum bunga cengkih
  • 3 biji buah pelaga
  • [bahan hias]
  • bawang goreng
  • kismis 

Friday, July 17, 2009

sakit hati tul lerrr..



adehler...sakit hati tul ler..blog2 yg as dah list dlm blog as nih semua ilang..sebab tuh ler kalau korang tgk kat main post "Jom Shooping" n "blog yg best" tuh dah takder blog..geram tul ler as..habis ilang url blog2 yg as suka masuk tuh n blog shooping moping as..he..he..marin as nak tgk website kasut n baju n pastu tetiba ilang ..aduhaiiii..mati kutu as..nasib baik ler sblum nih as ada contact num one of the blogger..as sms jer kak kirana..dah dapat url dia..lega tul rasa..tapi still ralat lagi coz blog shooping moping as dah ilang..waaaa...












alhamdulilah..rezeki dari-Nya




10 Tanda Hamil

1. Rasa lapar yang berpanjangan
Juga terjadi pada orang yang tidak hamil tetapi lebih kerap terjadi pada awal kehamilan. Jangan bergantung sepenuhnya kepada tanda ini tetapi sekiranya ia berlaku disamping tanda-tanda kehamilan yang lain, bersiap-sedialah untuk membilang hari anda.


2. Perubahan pada warna di sekliling payudara
Sekiranya kulit disekitar puting anda menjadi kehitaman, kemungkinan anda sudah pun beberapa minggu mengandung. Walaubagaimanpun, ia juga terjadi disebabkan oleh ketidakseimbangan hormon tidak berkaitan dengan kehamilan atau disebabkan kandungan yang terdahulu.


3. Kerap membuang air kecil
Sekiranya janin sudah mula terbentuk dan rahim yang semakin membesar mula menekan pundi kencing anda, anda akan mersa kerap untuk buang air.


4. Merasa tidak bermaya
Rasa seperti tiada tenaga sepanjang masa? Hormon yang dikeluarkan di masa awal kehamilan boleh membuatkan anda berasa letih dengan cepat. Rasa letih dan tidak bermaya adalah sesuatu yang kerap terjadi di awal kehamilan.


5. Sakit dan tegang pada buah dada
Sekiranya anda mengandung, buah dada anda akan menjadi semakin sakit pada sentuhan, agak serupa dengan ketidakselesaan yang terjadi pada buah dada anda sebelum haid. Apabila badan sudah menjadi biasa dengan kejadian hormon ini, kesakitan akibat ketegangan akan menjadi semakin berkurangan.


6. Pendarahan implantasi dan senak pada ari-ari
Lebih kurang 8 hari selepas ovulasi, anda mungkin akan mengalami sedkit pendarahan dari faraj dan senak pada ari-ari akibat dari implantasi. Anda juga mungkin mengalami keadaan yang sama semasa pada sekitar masa anda sepatutnya datang haid hari pertama.



7. Rasa loya dan muntah
Sekiranya anda bernasib baik, morning sickness ini tidak akan menyerang, kecuali selepas beberapa minggu hamil. Tetapi segelintir wanita akan mula merasa mual dan rasa luar biasa pada lidah walaupun cuma selepas beberapa hari mengandng.


8. Suhu asas badan tinggi berpanjangan
Sekiranya anda memang sedang membuat pemerhatian dengan mengambil suhu badan asas anda setiap pagi, anda akan mendapati paras susu badan secara konsisten melebihi paras asas sejak dari hari pertama ia naik.



9. Missed period
Sekiranya haid anda teratur sebelumnya dan sekarang ia sudah lewat beberapa hari. Inilah masanya untuk anda menjalani ujian air kencing untuk kehamilan.
Dan akhirnya..

10. Ujian air kencing yang positif
Sekiranya anda sudah beberapa hari ketinggalan haid dan terdapat 2 jaluran pada ujian air kencing, kemungkinan besar anda sudah mengandung. Jumpalah doktor untuk kepastian dan...
...Tahniah!


nih articel as ambil dari web n link kat alam.hamil.com..
==============

alhamdulilah...syukur dengan rezeki dan kurnia dari-Nya..mmg tak sangka sangat2..lagipun kami baru jer nak masuk dua bulan kahwin..n alhamdulilah i'm going to be mum..he..he..syukur sesangat2..org ckp bunting pelamin..he..he..as skrg nih kandungan as dah masuk 4 minggu lebih dah pun..mmg seronok sesangat bagi as ngan hubby..rezeki awal kami..syukur..


sebelum nih as pun rasa mcm pelik jer apasal ler as kerap sangat lapar n beselera sungguh makan..n ramai org tegur as nampak berisi..isyh,risau as..ingat nak g gym ler nak diet balik..rupanya2 ada sebab.he..he..simptom2 yg as highlight tuh ler yg terjadi kat as..tapi alhamdulilah as tak rasa loya pun..cuma dlm seminggu dua minggu nih as kerap sangat demam n sakit kepala..ingatkan sebab musim..rupa2nya ada sebab lain.masa hubby as g australia minggu lepas as g farmasi n beli sendiri pregnancy test tuh..memula wat tuh mmg naik dua line..tapi rasa mcm tak confident jer pregnant..pastu as beli plak satu lagi n stil same result..tapi as tak puas hati..so bila hubby balik jer,16hb tuh as terus ajak dia g clinik..n alhamdulilah result positif n doc sahkan as pregant dlm 4 minggu lebih..alhamdulilah..mcm tak caya jer as nak jadi ibu.n apa2 pun as harap semuanya akan berjalan dengan baik n tolong doakan kesihatan as n baby yer... :)
--------------



Your pregnancy: 4 weeks




How your baby's growing:

This week marks the beginning of the embryonic period. From now until 10 weeks, all of your baby's organs will begin to develop and some will even begin to function. As a result, this is the time when she'll be most vulnerable to anything that might interfere with her development.Right now your baby is an embryo the size of a poppy seed, consisting of two layers: the epiblast and the hypoblast, from which all of her organs and body parts will develop.The primitive placenta is also made up of two layers at this point. Its cells are tunneling into the lining of your uterus, creating spaces for your blood to flow so that the developed placenta will be able to provide nutrients and oxygen to your growing baby when it starts to function at the end of this week.Also present now are the amniotic sac, which will house your baby; the amniotic fluid, which will cushion her as she grows; and the yolk sac, which produces your baby's red blood cells and helps deliver nutrients to her until the placenta has developed and is ready to take over this duty.See what's going on in your uterus this week. (Or see what fraternal twins look like in the womb this week.)Note: Every baby develops a little differently — even in the womb. Our information is designed to give you a general idea of your baby's development.







How your life's changing:

Sometime this week, you may be able to find out whether you're pregnant. For the most accurate results, wait until the end of the week to take a home pregnancy test. (You can try one now if you like, but you're more likely to get a correct result a week past your expected period.)If the test is positive, call your practitioner's office and schedule your first prenatal appointment. Most practitioners won't see you until you're about eight weeks along, unless you have a medical condition, had problems with a previous pregnancy, or are having symptoms that need to be checked out.If you're taking any medications — prescription or over-the-counter — ask now whether it's safe to keep taking them. And be sure to alert your caregiver to any other issues of concern.You should already be taking a multivitamin that contains at least 400 micrograms (mcg) of folic acid.







Once you're pregnant, you'll need a bit more — 600 mcg a day — so switch to a prenatal vitamin if you haven't already.The next six weeks are critical to your baby's development. The rudimentary versions of the placenta and umbilical cord, which deliver nourishment and oxygen to your baby, are already functioning. Through the placenta, your baby is exposed to what you take into your body, so make sure it's good for both of you.If your home pregnancy test is negative, take another at five weeks if you still haven't gotten your period. Many urine tests are not sensitive enough to detect a pregnancy at four weeks.If you've been trying to conceive with no success for a year or more (or for six months if you're over 35), talk to your healthcare provider about a workup exam for you and your partner to spot possible fertility problems. While the results may be upsetting, finding out about a problem sooner rather than later will get you started on the road to treatment — and to your ultimate goal: having a baby.






Pregnancy test re-do "I took a home pregnancy test and got a negative result, but I just knew I was pregnant. I felt it, somehow. So I waited a few days and took another test, first thing in the morning. Sure enough, I was right — this time it was positive." — Anonymous








Lilypie







Saturday, July 11, 2009

miss you..




alahai..walaupun baru sehari my hubby fly g ausie rasa mcm lama jer dia g..risau mmg ler risau n tertanya2 gak ler kesihatan dia kat sana..hope semuanya okeh n tak der per2..isyh risau gak ler as, coz kat sana banyak kes ttg H1N1..isyh minta dijauhkan semuanya tuh..insyaallah..sebenarnya baru marin as hantar hubby as g airport, dia kena g australia seminggu ..biasalah outstation kat sana plak seminggu.isyh jeles tul ler, kerap tul g luar negara..he..he..takper,nanti kita gak plak yer bang..he..he...iyer2 jer..mcm ler orang kaya..he..he..






per2 pun sejak hubby as takder nih rasa sunyi semacam jer..rasa lain jer..selalunya dia ada..pastu bila takder nih mmg rasa berbeza sangat.sedangkan dulu as duk sorang gak kan..he..he..tapi bila dah berkawin nih mmg perasaan kita berbeza sangat..rindu sangat ngan dia..dahler tak leh call,serik masa dia g beijing dulu..bil telefon kami jadi sampai rm600!! pastu terus dia serik nak call dari ausie..hee.hee.takper bang..just sms jer..tadi dia ada sms as bgtau dia selamat sampai kat sana.alhamdulilah..itu yg as nak dgr.n dia tanya nak souvenior apa dari sana, baju ke bear..tapi bagi as tak penting barang2 tuh..yg penting bagi as dia selamat sampai n selamat tiba di sini..itu yg penting kan..yg lain tak perlu sangat.alahaiiiiii rasa lama plak dia g...abang..winduuunya ngan abg..

Tuesday, July 07, 2009

perjalanan baru

lepas satu kaki melangkah dan diikuti kedua2 belah kaki plak..so berjalan ler kita..nak berlari pun leh gak..tapi better berjalan dulu kot..he..he..kehidupan as skrg nih leh diibaratkan sebagai baby gak ler..yg baru nak bertatih dalam memulakan perjalan hidupnya..dalam nak memulakan perjalan hidup tuh ada masa kita dapat bertatih dengan baik dan ada masa kita menghadapi kesukaran dalam memulakan perjalanan itu..tapi bagi as tanpa cabaran suka dan duka maka hidup kita tak akan bermakna dan berseri..ceeewahhh ayatttt..bukannya per..as tgh letih+bosan+lapor tahap gaban dah nih..he..he..(tiru ayay my hubby)..as kena kerja malam plak ari nih ..pastu tgh fikir nih nak beli makanan kat mana ler rehat jap g..kalau buka kat cafe muamalat tuh okies ler gak..tapi kalau tak buka??? errrmmm..kalau ada maggi pun sodapp ni..hujan lebat katakan..isyh.tingin makan maggi ler plak..rasa mcm sedapppp jer..he..he..






oh yer tadi as sempat bawa mak as g umah mertua..mak mertua as tak sihat ler plak..demam n kena asma..sian ngan mak mertua as..nih semua gara2 durian..he..he..mak mertua as dah lama dah tak makan durian, ntah mcm ner leh termakan..so apa lagiii...errm..mak..oh mak..tapi alhamdulilah as call tadi mak mertua as ckp dah ok sikit..sian dia..tak der sapa kat umah..ada sarah jer(anak sedara as) tuh pun sarah tak berapa sihat..demam ler plak si kecik tuh..kalau tak,dgr sore dia jer..he..he..tapi takper, hubby as tunggu mak mertua as petang nih ..n bila as balik kerja nti baru hubby as balik..



mak as pun tak berapa sihat gak..demam2 n sakit pewut lak..maybe sebab cuaca kot kan..as pun rasa tak berapa nak sihat jer sejak dua tiga hari nih..rasa sakit kepala n sakit pewut ler plak..tak tahu kenapa..adehlerrr...

Monday, July 06, 2009

alahai..rasa malas sangat nak tulis per2 ari nih..dahler ari nih kena jaga library kat nun jauh di sana..kalau ada kawan2 tuh ler ler juga borak2 ngan diaorang..nih as sorang jer kat sini..bosan gilos ler..bila duk sensorang nih mula ler fikir benda yg bukan2..aduhaiiii..ermm..kenkadang tuh ada perkara kita rasa lebih baik kita tak tahu dan tak tengok dari kita tahu dan tengok kemudian kita fikir dan wat conclusion sendiri..last2 diri sendiri yg terseksa kan..terseksa jiwa dan raga..mula lah fikir yg bukan2 lepas tuh..sedangkan maybe perkara tuh hanyalah sejarah lama dan memori lama jer..tapi dah namanya manusia yg ada emosi kan..so mmg akan fikir gak ler..as cuba nak buang benda tuh jauh2 n nak delete data2 n image yg tersimpan nih..isyh kalau ler otak as nih mcm komputer ,dah lama dah as erase ,delete n buang dlm recycle bin..he..he..masalahnya as nih manusia,so terima jer lah..saper suh tengok kan..saborrr jer lahhh..benda2 yg mcm nih ler wat as jadi demam terus nih..adehlerrr...tulun..tulunnn..tapi kan bagi as..as kena cukup matang dalam menilai sesuatu perkara n kena ubah pandangan negatif tuh menjadi positif..kalau kita fikir negatif..maka negatif ler jadinya..n kalau kita fikir positif..positif ler jadinya..tak gitu!..
skrg nih dah ler asgmnt pun tak siap lagi nih..pastu 16 july nih ada midterm plak..isyh nak kena start berusaha kembali nih..kena start study balik..dah lama dah as malas..as nak jadi rajin plak ler..he..he..

WARNA WARNI DI BALI