
Bahan-bahan ( 6~8 orang )
- Bahan A - dikisar
 - 10 biji cili hijau
 - 1 sd besar lada putih
 - 1 sd besar jintan manis
 - 5 ulas bawang putih
 - Bahan utk menumis:
 - Buah pelaga, Bunga lawang
 - Bunga cengkih, Kulit kayu manis
 - 4 cawan beras (cuci & toskan)
 - 600 gm carrot (di parut)
 - ½ ekor ayam (potong kecil)
 - 300 gm tomato (potong dadu & campurkan gula batu sedikit)
 - 3 biji bawang besar (di hiris)
 - 4 sd besar minyak sapi
 - 3 cawan air rebusan ayam
 - 1 cawan santan
 - garam
 - daun pandan
 
Cara-cara
- Gaulkan carrot bersama beras.
 - Rebus ayam bersama 3 cawan air.
 - Panaskan minyak sapi, tumis bawang besar hingga kekuningan. Masukkan bahan penumis, bahan A, garam, dan biarkan hingga naik bau.
 - Masukkan stok ayam ngan ayam skali la, santan, tomato dan beras yg digaul bersama carrot. Kacau sebentar. Tutup periuk dan biarkan nasi masak.
 
Kredit : Dari dapur dalinasue 








 Chik As
23 March
Kedah
Feacos Aeco
Ahmad Darwisyh, Aleesya Dania & Afiqah Dayani













No comments:
Post a Comment