Bahan-bahan ( 6~8 orang )
- Bahan A - dikisar
- 10 biji cili hijau
- 1 sd besar lada putih
- 1 sd besar jintan manis
- 5 ulas bawang putih
- Bahan utk menumis:
- Buah pelaga, Bunga lawang
- Bunga cengkih, Kulit kayu manis
- 4 cawan beras (cuci & toskan)
- 600 gm carrot (di parut)
- ½ ekor ayam (potong kecil)
- 300 gm tomato (potong dadu & campurkan gula batu sedikit)
- 3 biji bawang besar (di hiris)
- 4 sd besar minyak sapi
- 3 cawan air rebusan ayam
- 1 cawan santan
- garam
- daun pandan
Cara-cara
- Gaulkan carrot bersama beras.
- Rebus ayam bersama 3 cawan air.
- Panaskan minyak sapi, tumis bawang besar hingga kekuningan. Masukkan bahan penumis, bahan A, garam, dan biarkan hingga naik bau.
- Masukkan stok ayam ngan ayam skali la, santan, tomato dan beras yg digaul bersama carrot. Kacau sebentar. Tutup periuk dan biarkan nasi masak.
Kredit : Dari dapur dalinasue
No comments:
Post a Comment